SE-Amp Project

Transistor- en buizenversterkers voor audio of instrumentweergave kent iedereen wel. Tegenwoordig wordt er voor veel doeleinden een buizenversterker gevraagd om het ‘warme geluid’. Zelfs in de digitale “Recording Scene” zijn buizeneenheden al lang niet meer vreemd. Denk hierbij aan microfoonversterkers of het “masteren” van een opname.
Een heel eigen leven leidt de zogenaamde “SE” of “Single End” versterker. “SE” staat voor een versterker met maar één eindbuis die het zware werkt moet doen. In de High End wereld wordt “SE” gezien als het neusje van de zalm. De “SE” versterker werd in eerste instantie gebruikt als laatste deel van radio’s.
Kwaliteitsverschillen waren er ook , vandaar dat men de SE eindtrap door het alom bekende balans eindgedeelte ging vervangen. Dit is een versterker type met twee eindbuizen.
De “Balans Versterker” of “Push Pull amplifier” kent iedereen zo langzamerhand wel. Met aanvang van de stereo FM radiouitzendingen werd ook de vraag naar geluidskwaliteit steeds groter. De ontwikkeling van de SE versterker is echter heel stil doorontwikkeld en heeft een heel hoge kwaliteitsstandaard. Muziek liefhebbers weten inmiddels wel wat echt mooi is.
Met dit laatste in het achterhoofd heeft ACDC Repair gemeend een betaalbare “SE” versterker te moeten ontwikkelen. De doelstelling voor dit “SE” ontwerp was: een goede kwaliteit en goede verkrijgbaarheid van onderdelen. Ons ontwerp kwam tot stand m.b.v. Multisimm ontwerpsoftware.
Bij dit ontwerp werd een keuze gemaakt voor een cascade ingangs-stuurtrap i.c.m. met een moderne, degelijke eindbuis. De voeding voor een “SE” versterker moet altijd helemaal rimpel vrij en stabiel zijn. Daarom werden twee ringkern voedingstrafo’s geplaatst, voor iedere eindtrap een. Om de hele versterker stil te krijgen werd een ster-aarde methode toegepast. In combinatie met het koperen chassis werkt dat perfect.
Een volgende hobbel was de “gloeidraad brom” opheffen. Eigenlijk was dat heel eenvoudig. Omdat er twee 6.3 volt gloeistroomwikkelingen beschikbaar zijn, op iedere voedingstrafo één, wordt hier na een voedings-cascade de verkregen spanning gelijkgericht en gestabiliseerd door een LM 317. Zo kwam er een 12 volt DC spanning zonder brom beschikbaar voor de in serie geschakelde gloeidraden van de stuurtrappen.
Hiermee is deze “SE” versterker nu een goede, stabiele, en absoluut stille versterker geworden met een uitstekende geluidskwaliteit. Voor het maken van de uitgangstrafo’s hebben wij AE Europe in Schagen bereid gevonden schitterende uitgangstrafo’s te wikkelen.
Van Dijk Metaalbedrijf in Utrecht heeft wederom een mooi chassis voor de versterker gemaakt. In de serie foto’s is het “SE” ontwerp van ACDC Repair te zien. Iedereen die zelf deze versterker zou willen bouwen kan via het contactformulier informatie opvragen.