Foto 1
Foto 2
Foto 3
Foto 4

Project H – Harmonicaversterker

Project H is ontstaan door een toevalligheid en een goede reden om tijd in ontwikkeling van dit geheel te steken. Er leefde namelijk al een tijdje het idee om een oude blues harmonicaversterker te vervangen door een modernere uitvoerig die vele malen beter regelbaar is.
Het idee was om een versterker te ontwerpen die voldoende vermogen had, met een uitgebreide toonregeling en gain regeling, voor het bereik van de harmonica. Deze gain regelmogelijkheid is nodig om de cleane harmonicasound binnen marges te beïnvloeden om dat typische klassieke blues geluid te creëren.
Omdat er altijd een microfoon wordt aangesloten op dit type versterker moet ook de ingangstrap anders worden ontworpen dan die in een gitaarversterker wordt gebruikt.
Het concept is dit keer succesvol gebouwd op een aluminium chassis. Omdat de “point to point” manier van bouwen de voorkeur heeft moesten er eerst gaatjes, grote en kleine, uitgezet en geboord worden om alle mechanische onderdelen te plaatsen. (foto 1)
Op de fotos van het interieur is te zien dat alle onderdelen ook werkelijk stuk voor stuk zo kort mogelijk op elkaar zijn geplaatst om zo min mogelijk bedrading te hoeven aanleggen. (foto2)
De versterker is redelijk apart wat het ontwerp betreft. Naast een voeding voor de hoogspanning en gloeistroomvoorziening voor de eindtrapbuizen is er een tweede, ringkernvoedingstrafo, geplaatst. Deze is nodig om alle voorversterkerbuisjes van een gelijkstroom gloeidraadvoeding te voorzien. Dit is beslist nodig om de versterker goed stil te krijgen voor microfoon gebruik. De hier gebruikte gloeistroomvoeding is gestabiliseerd uitgevoerd en zoals zichtbaar is precies boven de ronde transformator geplaatst. (foto 3)
Ook niet standaard in deze uitvoering is de gainregeling die dubbel en schakelbaar in serie is uitgevoerd. Deze is zichtbaar als de twee rode knoppen op foto 1. Verder is er een relatief standaard “ratstale” type toonregeling met verlegde kantelpunten ingebouwd. Een eindtrap met twee 6L6 buizen uitgevoerd is goed voor zo’n veertig watt, hetgeen meer dan voldoende is. (foto 4)
Verder is er gekozen voor een klasse AB eindversterker met een hoog rendement “c kern model” uitgangstrafo. Iedere eindbuis is afzonderlijk in te stellen via een eigen bias regeling. Dit is om een zo optimaal mogelijk ingestelde eindtrap te krijgen. (foto 5)
Omdat voor microfoongebruik het vermogen van deze harmonicaversterker uiterst royaal is, werd er ook nog een vermogensregeling in aangebracht, te zien als witte knop. Deze regeling zorgt er voor dat het ingestelde blues geluid ook bij een wat kleiner vermogen toch het gevoel geeft over een echte Vintage versterker te spelen.

Foto 5
Foto 6