KT 88 Poweramp Project

Dit nieuwe project is ontstaan door een schenking van een hoeveelheid koperplaten. De platen waren in gebruik geweest als een moderne salontafel. Door de vormgeving was het geen enkele moeite hiervan bruikbare platen te laten knippen en er uit eindelijk een degelijk chassis van te laten zetten. De platen zijn 2 mm dik en ik vond het best een goed idee om dat bij een metaal verwerkend bedrijf te laten bewerken. Voor geringe kosten had ik mijn doel bereikt t.w. een goed chassis met subdelen.
De al lang bestaande wens een eigen versterker te ontwikkelen die er ook goed uitzag, maar vooral goed zou klinken, werd hiermee bijna realiteit. Nu nog een ontwerp maken d.m.v. EWB simulatiesoftware op de PC en dan was het klaar. Was het maar waar! Mijn eisen waren best hoog gesteld en het moest in een keer goed gaan. Na wat uren werken op de pc begon het definitieve ontwerp vorm te krijgen. Specificaties leken heel realistisch en de zin om gelijk verder te gaan was niet te stuiten.
Alle benodigde onderdelen werden binnen een paar dagen verzameld en het simulatieontwerp kon nu in het Eagle ontwerpprogramma worden in gevoerd. Hierna was het niet moeilijk meer om de definitieve print te realiseren. Alleen wat kleine onderdelen rond de eindbuizen zijn niet op deze print aanwezig. Alle soldeerverbindingen tussen printen en buisvoeten enz. zijn loodvrij gesoldeerd zoals het tegenwoordig hoort.
Ondertussen, steeds tussen het werk door, begon ik aan de mechanische afwerking van de versterker. Gaten voor de montage van de grote onderdelen uitzetten, boren en frezen. Dat alles bij elkaar vergde nog best veel tijd. Het moest er allemaal netjes en strak uit gaan zien en voor alles ook veilig worden om later aan te werken. Het ontwerp werkt met ongebruikelijk hoge (630 volt) spanning op de anodes van de eindbuizen.
Na alle fasen van de voorbewerking zie je hierboven het aanzicht van de binnenkant. De beide stuurprinten en de verzilverde bedrading met teflon isolatie zijn goed te herkennen net als het voedingsgedeelte dat met opzet op deze manier is geconstrueerd. Ik wilde een optimale afscherming, zelfs voor een eindversterker is dat belangrijk en, nadrukkelijk een voorwaarde voor veiligheid. Het chassis wordt volledig afgesloten met een koperen onderkant.
Het is aan te bevelen eens op koper in plaats van aluminium of staal een versterker te bouwen. Geen gezeur met aardpunten of slechte verbinding maar optimale geleiding. Het loont de moeite en de kosten.
Ook voor het aanzicht van de versterker heb ik gekozen voor deze constructie. Uiteindelijk staat deze creatie in het zicht en je bent (meestal)niet alleen in huis. Ter afsluiting dan de definitieve versterker zoals hij uiteindelijk is geworden.