ACDC Buizentester

De door ACDC ontwikkelde buizentester is bedoeld om buizen te matchen of te testen van moderne generaties penthodes, tetrodes en triodes. Penthodes en tetrodes zijn vaak eindbuizen van versterkers. Er zijn van ook kleinere types die vaak als voorversterker gebruikt worden.

Triodes, 12 AX -AU – AT zijn meestal voorversterker buizen hoewel er ook eindbuizen van het type “Triode” bestaan. Dit laatste type wordt vaak in Hi-Fi toepassing terug gevonden. In alle buizen – gitaarversterkers komen deze buizen voor waar ze specifieke functies vervullen.
De ACDC buizentester werkt volgens het stroombron – principe met daarnaast regelbare rooster- en anode spanningen om volgens een gewenste instelling een meeting uit te voeren. De tester is eveneens voorzien van een regelbare negatieve voorspanning die naar wens gekozen kan worden.
Bijzonder is de functie om te “Matchen”. Deze functie wordt gebruikt om uit sortimenten eindbuizen gelijke sets samen te stellen. Met de ingebouwde digitale meter is het zeer eenvoudig onderlinge emissies van onder test zijnde buizen af te lezen.
Standaard is de tester met “Octal” sockets.( voor: EL34 – 6L6 – KT’s – enz.) uitgevoerd. Via adapters is het mogelijk eindbuizen met “Noval”sockets( van EL84 – 12AX – enz. ) en triodes te meten. Diverse aansluitingen op de tester maken het mogelijk om via een oscilloscoop en/of ananlyser de meetingen zichtbaar te maken.