ACDC AMP SE 15


Dit nieuwste project van ACDC Repair is de SE 15, een eigenzinnige klasse A versterker met 15 watt vermogen en veel regelmogelijkheden. In wezen is de Single End 15 een klassieke gitaarversterker met twee 12AX7 dubbel-trioden en een solide KT 88 Powertube.
Andere typen powertubes als de EL 34, 6CA7, KT77, 6L6 GC, 6550 (behalve de 6V6) kunnen ook in dit ontwerp worden geplaatst. Deze voorbeeldbuizen werken zonder meer allemaal goed met ieder hun eigen karakteristieke inbreng in het geluid van de luidspreker.

De gitaaringang van de SD 15 is DC ontkoppeld, iets wat je maar zelden ziet in hedendaagse versterkers. Het voordeel van ontkoppeling bij de eerste voorversterker is een stabielere instelling van deze voorversterker waar de gitaar daadwerkelijk als eerste binnen komt. Rond en In de eerste voorversterker mag niets gebeuren waarover je geen controle hebt bij de verdere signaalverwerking in een versterker. Dit kan namelijk een ongewenste invloed op je sound hebben.
Verder is er ook een ruime gainregeling met een hi-pass aan/uit schakelaar welke de tweede trap in de versterker vormt. Via push-pull schakelaars op de toonregel-potmeters zijn kantelpunten kiesbaar gemaakt. Hierdoor wordt een groot toonregelgebied mogelijk voor het kiezen van een specifiek eigen geluid. Voordat het signaal bij de powertube aankomt, wordt er nog een master-volumeregeling gepasseerd. Deze en voorgaande regelingen zijn nodig om het zeer unieke karakter van deze versterker optimaal te benutten.

Om de versterker werkelijk stil te krijgen is, in tegenstelling tot veel andere typen SE gitaarversterkers gekozen voor een afwijkende voedingsmethode. Onze hoogspanningsvoeding is opgebouwd volgens de “Swinging Choke Methode” welke zorgt voor een hoge stabiliteit zonder voedingsrimpel, wat het geheel mooi stil maakt!
In de meeste versterkers en voorversterkers worden gloeidraden altijd met wisselspanning gevoed. Deze wisselspanning wordt dan via een aantal hulpmiddelen min of meer bromvrijgemaakt. De gloeidraden van onze SE 15 voorversterkers worden echter met een gestabiliseerde bromvrije gelijkspannings-voeding gevoed. Hierdoor is de SE 15 echt helemaal stil!
Aan de voorzijde van de versterker is een stijlvolle retro stroommeter gemonteerd die de conditie van de powertube laat zien. Dit is een handig hulpmiddel om te bekijken of de powertube nog naar behoren functioneert.
Bij gebruik van buizen naar eigen keuze bespaart het je de aanschaf van een betrouwbare universele meter die je, als hij goed is, dezelfde informatie zal geven als onze retrometer.
Verder zijn alle gangbare impedanties aanwezig voor het aansluiten van luidsprekers naar eigen keuze. Op onze SE 15 is een geëmuleerde, door een signaaltrafo gescheiden, regelbare symmetrische DI aangebracht om door te kunnen schakelen naar andere installaties.
De SE 15 is momenteel dus onze meest karakeristieke versterker met een eigen echt onderscheidende sound experience, waar we veel over kunnen zeggen, maar die je eigenlijk gewoon zou moeten horen !